Call to book your no-obligation consultation today! 250.880.1188

Wildflower

Project Scope Multi-level Outdoor Living Space Design and Construction, Masonry, Carpentry and Drainage

Location Broadmead

Project Description

Multiple construction firms declined beginning this multi-level outdoor living space stating the project could not be done. Cue Flintstones.

Project Story

 

Our client’s wanted an outdoor living space and pool area where they could enjoy time with their family. Although this backyard was one of the most challenging landscapes to work with, we gave them just that and more.

Project Awards

inglewood-award Flintstone Masonry
Best Outdoor Living Space 2016

The VIBE Awards, owned and produced by the Canadian Home Builders’ Association of Vancouver Island (CHBA-VI), is Vancouver Island’s premier housing awards program that highlights and celebrates excellence in home building on Vancouver Island.

Read More

Project Features

 

  • The steeply sloping yard was virtually unusable before but now offers an immense amount of enjoyable and valuable property for our clients.
  • Pool deck includes covered areas under upper house deck with multiple sleek heating units to add warmth on cooler evenings.
  • Glass guard rails shield cool breezes, but allow view to trees and vistas
  • Multiple seating areas offer options for seating during different times of day and weather types.
  • Long, shallow stairs double as seating for larger groups of people. Pool and entertaining deck access vastly improved by adding direct stairways linking the upper (living) floor of the house.  New folding door system opens lower floor to the pool deck, allowing greater indoor/outdoor flow
  • Complementary combination of materials with varying and contrasting textures:  coloured concrete, pre-cast concrete, flamed basalt, ledge stone.
  • In-deck fountain jets along sides of pool
  • Built in outdoor kitchen with bar fridge allows complete outdoor living
  • Hot tub positioned for view
  • Outdoor sound system
  • Pool deck, kitchen, bar and plantings help to screen views to neighbouring properties.  Mostly what is seen now is a tree-scape of ‘borrowed’ landscape views.  The bad views have been obscured and the good views have been enhanced.

Want to know more about how we did this expansive project? View the television special this project was featured on below! 

  • Extensive manipulation of grades to create pool deck and raised kitchen area
  • Masonry bar counter in close proximity to pool, facilitates close contact between swimmers and loungers
  • Custom stone paving system (pedestals with stone slabs) on engineered upper deck allows the beauty of stone surfacing without the usual issues of masonry bonding and movement in wood substructure
  • Concrete stair treads with cleft face 'stone' texture
  • Hidden vault for automatic pool cover + hidden mechanical room under pool deck
  • Unique metal and slab staircases between pool deck and house deck